M.I.P. Megasolutions & SJR Composites

Onze industriële klanten vroegen steeds vaker om silo’s en tanks met een grotere diameter dan 5 meter. Om op deze groeiende vraag te reageren, opende M.I.P. eind 2017 een nieuwe fabriek in Moerdijk (Nederland) voor de productie van composieten tanks en silo’s tot een diameter van 9 meter. Omdat er zoveel vraag was naar de grotere tanks en silo’s, heeft M.I.P. besloten om een geheel nieuwe fabriek te bouwen in Moerdijk, waar vanaf juli 2020 zelfs tanks geproduceerd kunnen worden tot een diameter van 14 meter en een opslagcapaciteit van 3.000m³. Onze productiefaciliteit zal bestaan uit twee filamentwikkelsystemen met een innovatieve flexibele mal. Op deze mal kunnen we alle diameters produceren tussen 3 en 9 meter (tot 14 meter), met en zonder chemisch bestendige liner. Deze flexibele mal versnelt de omschakeling, wat leidt tot verbeterde levertijden.

Samenwerking met SJR Composites en de groeiende interesse in composiet

SJR Tank Construction B.V. is een allround tankbouwer met een historie van 50 jaar die als ‘core business’ het produceren, isoleren, repareren en modificeren van industriële opslagtanks, procestanks en drukvaten hebben. Dit doen ze bij klanten on site, maar ook in hun productielocatie op het RDM-terrein in Rotterdam. SJR bouwt tanks tot een diameter van 24 meter, en een hoogte van 32 meter. Belangrijkste klanten zitten vooral in de Petrochemische sector.

SJR kwam erachter dat staal minder geschikt is voor sommige toepassingen, omdat agressieve vloeistoffen corrosie en snelle aantasting van de tank veroorzaken. Daarom wilden ze naast hun hoogwaardige stalen tanks een alternatief zoeken voor in staal-onvriendelijke omstandigheden. Hygroscopische vaste stoffen zijn gevoelig voor vocht veroorzaakt door condensatie, aangezien staal een hoge thermische geleidbaarheid heeft. Composietmateriaal – een mengsel van polyesterhars versterkt met glasvezel – is daarentegen extreem bestendig tegen corrosieve chemicaliën zoals zuren, basen en chloriden. Omdat composieten thermische isolatoren zijn, hebben deze silo’s ook veel minder last van condensatieproblemen.

SJR is overtuigd van de voordelen van composiet voor vele toepassingen en wil daarvoor hun klanten in de Petrochemische sector composieten tanks kunnen aanbieden als alternatief op hun huidige aanbod van stalen tanks. Vandaar dat M.I.P. Megasolutions en SJR Tank Constructions samen een nieuw bedrijf hebben opgericht: SJR Composites. Dit bedrijf zal wereldwijd vooral in de Petrochemische sector actief worden en tanks aanbieden tot en met een diameter van 14 meter , en een maximale inhoud van 3.000m³. Dit bedrijf zal uniek in de wereld zijn, omdat de composieten tanks in één stuk naar de klant getransporteerd zullen worden.