Wist je dat… Composiet enorm voordelig is voor de CO2-voetafdruk?

Milieubewust werken of maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse maatschappij. Rekening houdend met de belangrijke eisen hieromtrent, lichten we graag enkele belangrijke voordelen van composiet opslagtanks toe.

De CO2-uitstoot voor een composiet (of glasvezelversterkte kunststof GVK) opslagtank bedraagt in de productiefase 86.724g CO2 (eq) per 2.400m³. Veel bedrijven weten niet dat dit een stuk lager is dan de CO2-uitstoot van een RVS tank van dezelfde grootte.

Het lage gewicht en de uitstekende thermische isolatie van composiet, leiden in de gebruiksfase tot een enorm voordeel van de CO2-voetafdruk. Denk hierbij ook aan het voordeel bij wegentransport, scheepstransport en tijdens installatie met kranen.

Ondanks dat de extreem goede isolatie-eigenschappen van composiet 42 keer beter zijn dan die van RVS, zijn de specifieke voordelen moeilijk te bepalen. Dit omdat dit sterk afhankelijk is van de specifieke tank en het gebruik ervan.

In de end-of-life-fase van de composiet tank lijkt toepassing van composietschroot in de cementindustrie de meest voordelige optie. 1.000 ton GVK-afval bij de cementproductie bespaart ongeveer 450 ton steenkool, 200 ton krijt, 200 ton zand en 150 ton aluminiumoxide (Holcim, 2010). Het voordeel van recycling van conventionele RVS tanks wordt in deze analyse al meegenomen in de analyse van de productiefase.

De algemene conclusie is dus dat in de totale levenscyclus van een opslagtank het milieuvoordeel van composiet tanks vooral bepaald wordt door de productie- en gebruiksfase van het product. Voor de productiefase is alleen de reductie van de CO2-uitstoot 87 ton CO2 (eq) per 2.400m³ tank. Dit staat gelijk aan de CO2-compensatie van circa 4.350 volwassen bomen per tank.

Heb je vragen? Contacteer ons gerust vrijblijvend via het formulier of telefonisch op +32 (0)3 311 68 66