M.I.P. start nieuwe fabriek in Moerdijk

Moerdijk - Nederlandse versie

M.I.P. start nieuwe fabriek in Moerdijk voor composieten tanks en silo’s met grote diameter

Industriële klanten van M.I.P.  vragen steeds vaker om silo’s en tanks met een grotere diameter.  Om aan deze stijgende vraag te kunnen beantwoorden, opent M.I.P. een nieuwe fabriek in Moerdijk voor de productie van composieten tanks en silo’s met een diameter tot 9 meter. De fabriek zal vanaf 2018 tanks en silo’s tot een diameter van 15 meter en een hoogte van 20 meter kunnen produceren.

M.I.P. is al sinds 1984 dé leverancier van duurzame opslagsystemen in glasvezelversterkte kunststof (Composiet). M.I.P. biedt totaaloplossingen aan voor de bulkopslag van complexe vloeistoffen en vochtgevoelige vaste stoffen. De moderne fabriek in Rijkevorsel (België) is uitstekend toegerust om tanks en silo’s te produceren tot een diameter van 5 meter. Bovendien zijn we continu bezig met het inspelen op nieuwe marktontwikkelingen en klanteisen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Zo moderniseren we stapsgewijs de fabriek in Rijkevorsel en hebben we recentelijk het ISO 9001:2015 certificaat vernieuwd.

Groeiende interesse in composiet

Traditioneel worden tanks en silo’s geproduceerd in staal. Dit is echter niet voor alle toepassingen geschikt, want agressieve vloeistoffen veroorzaken roestvorming en snelle veroudering van de tank. Vochtgevoelige droge stoffen hebben last van condensatie doordat staal een uitstekende geleider is van warmte en koude. Composiet – een mengsel van polyester hars, versterkt met glasvezel – blijkt zeer resistent tegen chemicaliën zoals zuren, logen en chlorides. Daarnaast is composiet isolerend, waardoor er minder sprake is van condensatie. Diverse klanten van M.I.P. zijn al van staal op composiet overgeschakeld vanwege deze voordelen. Ook in de voedingsmiddelenindustrie is dit het geval.

Schaalvergroting vraagt om grotere tanks en silo’s

In veel industrietakken is sprake van schaalvergroting om daarmee efficiency en kostenbesparingen in de productie te realiseren. Dit vraagt ook om een grotere opslagcapaciteit van grondstoffen en eindproducten. Onze industriële afnemers vragen daarom om steeds grotere silo’s en tanks. M.I.P. speelt hierop in door een nieuwe fabriek te openen: M.I.P. Mega Solutions BV. De fabriek wordt in Moerdijk (Nederland) gevestigd.

Productie in Moerdijk: ruimte en ligging aan de zeehaven

Op deze ruime locatie aan het Hollands Diep zullen we vanaf oktober 2017 silo’s en tanks produceren tot 9 meter diameter. Vanaf 2018 zullen we zelfs tot een diameter van 15 meter en een hoogte van 20 meter (een inhoud van ruim 3000 m³) gaan produceren. Gezien de goede ligging kunnen zeeschepen aanmeren om de grootste tanks en silo’s efficiënt te transporteren naar elke grote binnen- en zeehaven.

De productie in Moerdijk krijgt twee nieuwe wikkelbanken met een innovatieve flexibele mal ter beschikking. Hierop kunnen alle diameters tussen 3 en 9 (tot 15) meter worden geproduceerd, met en zonder resistente liner. Door deze flexibele mal worden omsteltijden verkort, met positieve gevolgen voor de levertijd.

Rijkevorsel blijft de basis

Wij blijven onze silo’s en tanks produceren bij het hoofdkantoor in Rijkevorsel, maar bieden met deze bijzondere productielocatie zowel grotere opslagcapaciteit aan als een uitvalsmogelijkheid bij een groeiende klantvraag. Zo kunt u niet alleen blijven rekenen op goede functionaliteit en kwaliteit, maar ook op een betrouwbare levertijd. Zo zet M.I.P. weer een nieuwe stap om uw partner voor totaaloplossingen van duurzame opslagsystemen te blijven.

Eerste aanvragen voor grote diameters

Hoewel de fabriek nog niet is geopend, ontvangt M.I.P. al de eerste aanvragen van klanten. Zo verwerken we aanvragen van projecten in het Midden-Oosten en Azië, maar ook binnen Europa lopen bij ons complexe projecten voor tanks en silo’s met grote diameters. Een grote Duitse system integrator heeft bijvoorbeeld een aanvraag ingediend voor een tiental tanks met elk een opslagcapaciteit van ruim 400 m3 voor de opslag van zoutzuur, natronloog en PAC (poly aluminium chloride). Lekpreventie en –detectie waren kritische voorwaarden, en M.I.P. heeft daarom geadviseerd over de constructie van de bodem, de toepassing van sensoren en de wijze van toegang tot deze tanks. Deze tanks zullen een diameter van 8 meter en een hoogte van 10 meter hebben en ze zullen in het tankpark van de eindklant geplaatst worden. De tanks gaan per zeeschip op transport naar de productielocatie van de klant op ruim 2.000 km afstand.